Semalam, aku semakin geram menengok buah labu yang terbiar di peti sejuk...
Ada 2 fikiran, sama ada pai labu...atau kek labu. Akhirnya aku ambil pilihan selamat, kek labu. Kek tidaklah susah mana nak buat..kalau pai, belum cukup pengalaman.. hihihi...
Pumpkin Cake
150g mentega
150g gula
-Pukul hingga kembang, putih..gunalah mixer... kalau pakai tangan, penat juga tu...
masukkan:
2 biji telur (gred A atau B)- sebiji demi sebiji, sambil dipukul perlahan guna mixer.
masukkan:
150g labu (yang telah direbus/kukus dan dilenyek.. lebih pun boleh utk lebih rasa kelabuan. isi labu saja..jangan gatal2 taruk kulitnya sekali.)
-gaul sebati.
masukkan:
-1 sudu teh esen vanilla(optional), kalau berani. wahaha.
masukkan:
-150g tepung naik sendiri+ 2 sudu makan tepung kastad. masukkan sedikit demi sdikit sehingga sebati.
- bakar dalam oven pada suhu 170-180 C. 25-45 minit mengikut jenis fiil oven anda.
-kalau mau tau masak, cucuk guna lidi/pisau di bahagian tengah. kalau lepas ditarik keluar; bersih tiada melekat2.. masak lah tu..
Sedap dimakan dengan kopi/Milo panas
Walaupun ada gangguan bekalan elektrik malam tadi ketika membakar, alhamdulillah..jadi jugak.. ada sedikit cecair mendap di bahagian bawah sebab:
masak separuh jalan--stop (blackout 2jam)--sambung bakar balik.
selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment